Древни цивилизации
Advertisement

Шаблон:География на Древен Египет Абузир е село в съседство със Саккара, дало своето название на намиращия се там древен некропол.

От единадесет пирамиди, издигнати в мемфиския некропол, са оцелели само четири и то в твърде лошо състояние. Три от тях, принадлежали на фараоните от V династия, са идентифицирани със сигурност. Пирамидата на Сахура, най-добре запазената, била с дължина на всяка една от основите над 77 метра и височина 49 метра. Сега се издига едва на 36 метра. Втората, на Ниусерра е имала дължина на основите 81 м. и височина 51,5м, а третата — на Нефериркара — 105 м и 70 м. Четвъртата, недовършената, е принадлежала най-вероятно на Неферефра. Погребалните храмове към тези пирамиди са били разрушени. Украсявали са ги пищни барелефи, от които са оцелели само фрагменти. Понеже са били издълбани във варовик от Тура, хората от този край са ги използвали за добиването на вар. От 10 000 квадратни метра барелефи, които са покривали храма на Сехура, са останали само 150 квадратни метра. Върху фрагментите, които все още могат да се видят, са изобразени военни сцени, ловни сцени с фараона, отплаване на флотилия към бреговете на Азия. Подобно на погребалните храмове от същия тип, пирамидата на Сахура е била свързана с разположен в долината храм посредством път. Храмът е имал портик с осем монументални колони с палмовидни капители. Стените на храма и тези край пътя са били украсени с барелефи, представящи победата на фараона над неприятелите.

Сред личните гробници с форма на мастаба най-забележителна е гробницата на Птахшепсес, която има квадратен двор с портици, погребални камери, светилища за дарения; в кладенец с овална форма изглежда са стояли слънчевите ладии. Колоните на един от портиците представят най-ранния образец на лотосовидни капители.

Абузир се казва и гръко-египетският град Тапозирис Магнус, разположен в близост до морския бряг, на 50 км западно от Александрия. Над покрития със ситни камъчета бряг се издига скален отвес, по който все още личат добре запазените руини на недовършен храм от епохата на Птолемеите, посветен на Озирис. Оградата с квадратна форма и стени с дължина 86 м е изградена от тухли и е добре запазена, подобно на двете части на пилона, по които има стълбища, извеждащи до терасите. На съседен хълм се издига кула с квадратна площадка и осмоъгълен корпус, датираща от римско време — трябва да е била реплика към Александрийския фар. Навсякъде наоколо са руините на античния град, доста разрушени на места; терми, дворци, павирана улица, подземни сводести помещения, малък храм, обслужващ култовете към някои животни, дига от старото пристанище, некрополи (единият животински).

Египтопедия Порталът Египтопедия съдържа още много статии за Древен Египет.


Advertisement