Древни цивилизации
Advertisement
Орион
Орион
Съзвездието Орион
Символ Орион
Ректасцензия 5 h
Деклинация
Площ 594 кв. градуса
Номер 26 по площ
Брой звезди с величина по-малка от 3 8
Най-ярка звезда Ригел (β Орион)
(величина 0.12)
Метеорни потоци орионоди, кси-ориониди
Съседни съзвездия Близнаци; Бик, Еридан, Заек, Еднорог
Видимост на ширини между +85° и −75°
Най-добра видимост през януари
Снимка на Орион

Орион е вероятно най-известното съзвездие. Ярките звезди, близостта до небесния екватор го правят видимо на по-голямата част от Земята. Съзвездието съседничи със реката Еридан и двете и хрътки Голямото и Малкото куче в схватка с Бика. В съседство се намират и съзвездието Заек.

Отличителности[]

Съзвездието е изключително богато на ярки звезди, както и на далечни обекти:

  • Меиса (λ) е главата на Орион.
  • Бетелгейзе (α), разположена на рамото му е червен гигант, с диаметър по-голям от орбитата на Венера. Въпреки че е α на съзведието, Ригел е по-ярка. Бетелгейзе всъщност е шесторна звезда, но останалите звезди са твърде бледи и се изгубват в блясъка на основната звезда. Бетелгейзе е точка от Зимния триъгълник.
  • Белатрикс (γ), "амазонката" е на лявото рамо на Орион.
  • Алнитак, Алнилам и Минтака (ζ, ε и δ) съставляват астеризъм (астрономия) астеризма известен като поясът на Орион: три ярки звезди на една права — отличителна черта на съзвездието.
  • Сииф на дясното коляно на Орион.
  • Ригел (β), на лявото коляно на Орион. Представлява ярка бяла звезда, една от най-ярките на небосвода. Има два значително по-бледи близки съседа.
  • Хатсая (ι) на върха на меча на Орион.
Orion-guide

Пътеводител на Орион

Основните звезди на Орион имат близка възраст и подобни физически характеристики, издаващи вероятен общ произход. Бетелгейзе е единственото изключение.

Орион е много подходяща отправна точка при намирането на други звезди. При продължение на линията на пояса на югозапад могат да бъдат открити Сириус (α Голямо куче); на северозапад — Алдеберан (α Бик). Права на изток през раменете на Орион води към Процион (α Малко куче. Права през Ригел и Бетелгейзе води към Кастор и Полукс (α и β Близнаци).

Обекти[]

На пояса на Орион е окачен неговия меч, състоящ се от сложните звезди θ1 и θ2, наречени Трапезиум и близката Мъглявина Орион (M42), която дори с просто око може да бъде разграничена от звездите. При използване на бинокъл могат да бъдат наблюдавани облаци от газ и прах осветен от млади звезди.

Мъглявината на Конската глава (IC 434) може да бъде наблюдавана вблизост до ζ. Съдържа тъмен пояс от прах придаващ характерната й форма.

Вблизост до мъглавината при наблюдения с малък телескоп могат да бъдат открити множество интерсни отдалечени обекти като кръга на Барднард, мъглявината M43 и мъглявината-пламък (NGC 2024).

История[]

Звездите образуващи Орион са групирани са наблюдавани от множество древни цивилизации, като са били организирани в различни форми.

Древните Шумерци са разграничили форма на овца, докато в древния Китай съзвездието е един от 28те зодикални знака под името Ксиу (宿). Известен е още под името Шен (參), буквално значещо "три", вероятно заради трите ярки звезди образуващи пояса на Орион.

За Древните Египтяни Орион е символизирал богът на светлината Озирис. „Мечът“ и „поясът“ на съзвездието са често споменавани в древната и модерна литература. През Първата и Втората световни войни който са срали на съзвездието е емблема на 27ма пехотна дивизия на САЩ, вероятно поради факта че името на първият командир на дивизията е Джон О'Райън. 'Курсивен текст'

Митология[]

Uranometria orion

Гравирано изображение на Орион от Уранометрия на Йохан Байер намираща се в библиотеката на Военоморската обсерватория на САЩ

Основна статия: Орион (митология)

Поради високата яркост на изграждащите го звезди, в древногръцката митология на Орион е отделено значително внимание.

В една от версиите на мита за Орион, той се представя като най-великия ловец в света. Тази хвалба е чута от Хера, съпругата на Зевс, и тя решава да изпрати скорпиона към Орион. Орион е ужилен и умира от отровата на скорпиона. Зевс съжалява Орион и го издига в небесата като съзвездие, заедно със скорпиона. Интересен факт е че двете съзвездия никога не могат да бъдат наблюдавани заедно, защото се намират на почти противоположни точки от небесната сфера.

Именуването на съзвездието предшества мита за него. Предполага се че Орион носи името на небесната светлина от шумерския мит за акадската Уру-ана, като митът за съзвездието е следствие на относителното му положение спрямо другите съзвездия.

В някои илюстрации Орион е представен от три тела, имащ три ръце ([1]) и три крака.


Орион в литературата[]

Съзвездието е споменато в Ода на Хораций, Одисея на Омир, Илиада и Виргилий на Енид, както и в произведението на Джон Милтън Изгубен рай и Локсли Хол на Тенисън

Външни препратки[]

Advertisement