Древни цивилизации
Advertisement

Сварог (Сварун) е върховен небесен бог, господар и родител на боговете в славянската митология. Той е господар на божествения свят Прав, творец и приносител на огъня. Сварог е едно от първите божества, създадени от великия творец Род. Той е възприеман като бог ковач, патрон на занаятчиите.

Съпруга на бог Сварог е богинята на земята и живота Мати-Земля, а от тяхната съпружеска връзка се раждат по-младите богове като Даждбог, Перун, Сварожич, Лада и др.

Някога Сварог бил върховен господар, но с времето синът му, гръмовержецът Перун, го изместил и усвоил властта над земята и хората. Оттогава Сварог следи за спазването на вселенския закон Правда на небесата, сред боговете, и се интересува само от небесните дела.

Славянският Сварог съответства на бог Хефест в древногръцката митология. Подобно на него, Сварог е творец на слънчевия диск, който у елините е наричан Хелиос, а у славяните - Хърс, един от аватарите на Даждбог.

Вечният славянски огън
Тази статия се позовава на материали от сайта Вечният славянски огън, използвани с изричното писмено разрешение на Георги Михов - Огнеслав, автор и собственик на сайта и материалите.
Advertisement