Анххепруре Сменхкаре с йероглифи
Име на Несут-бит или име на трон
Hiero Ca1.png
<hiero>ra-anx-xpr-Z2</hiero>
Hiero Ca2.png
Име на Са-Ре или Рождено име
Hiero Ca1.png
<hiero>N5-O34:O29-D28-D45-L1:Z2-</hiero>
Hiero Ca2.png

Сменхкара (Сменхкаре, Сменхаре) е възможен полубрат и сърегент на Ехнатон. Името му означава "Силна е душата на Ра". Според Марк Гейболд Сменхкара управлява сам кратко време, вероятно две години, от 1336 г. пр.н.е. до 1334 г. пр.н.е. Други египтолози предполагат, че самостоятелното управлениена този фараон не е траело повече от няколко месеца. Предполага се, че е участвал в ранните опити да се възстанови традиционната религия след Амарнското прекъсване.

Гробница[редактиране | редактиране на кода]

През 1907 г. Артър Вейгъл и Теодор Дейвис откриват гробница, сега известна като KV55 в Долината на царете. Самата гробница представлява загадка, тъй като на вратата е изписано името на Тутанкамон, вътре се споменава, че гробницата е била подготвена за царица Тийи, а на саркофага е изписано, че е изработен за втората жена на Ехнатон - Кийя, на четири тухли е изписано името на Ехнатон, а зле запазената мумия се смята (със сигурност около 80%), че е на около 20-годишен младеж. Смята се, че тази мумия има сходни черти с мумията на Тутанкамон, което предполага роднинска връзка, но заради разрушената мумия това не може да се твърди със сигурност. Някои египтолози смятат, че намерената в KV55 мумия е на Сменхкаре, но други са на мнение, че тя е на Ехнатон, тъй като царските картуши са заличени от саркофага, а царския уреус е махнат.

Предишен:
Ехнатон
Фараон на Египет
Осемнадесета династия
Следващ:
Тутанкамон
Древен Египет!
Тази статия за Древен Египет е мъниче. Можете да помогнете на Древени цивилизации като я редактирате и добавите знанията си. Станете един от съавторите в проекта!
Community content is available under CC-BY-SA unless otherwise noted.