FANDOM


Тива [Θηβαι Thēbai] е гръцкото произношение на древноегипетското niwt "Град(ът)" и niwt-rst "Южен град (Южният град)". Намира се на около 800 километра южно от Средиземно море, на източния бряг на река Нил. Градът е столица на Waset, четвъртия ном в Горен Египет. (Думата "Waset" е използвана също така и за име на града) Днес погребалните храмове и гробници на западния бряг на реката също се смятат за част от Тива. Градът е столица на Древен Египет по време на царуването на част от Единадесета фараонска династия (Средно египетско царство) и по-голямата част от Осемнадесета фараонска династия (Ново египетско царство), въпреки че администрацията вероятно остава в Мемфис за още дълго. С идването на власт на Деветнадесета фараонска династия, седалището на властта се премества в Делтата.

Като седалище на Тиванската триада на Амон, Мут и Хонсу, Тива е позната на египетски език от края на Новото царство като niwt-imn, "Градът на Амон. Така намира място в Стария Завет като נא אמון nōˀ ˀāmôn. На гръцки това име се изписва Διοσπολις Diospolis (Диосполис), "Град на Зевс" (Зевс е божеството, което гърците идентифицират с Амон).

Името Тива често се смята за произлизащо от името на гръцкия град със същото име. Въпреки, че етимологията е неясна, Тива звучи като гръцки вариант на древноегипетското t3 ipt-swt, едно от имената на храма в Карнак, разположен в града.

Луксор и Карнак са имената на градовете, разположени на мястото или около два важни храма, разположени в близост до града.

Най-големи археологически местности около ТиваРедактиране

Theban Necropolis Map

Карта на тиванския некропол. Голям екран

Източен брягРедактиране

Западен брягРедактиране

Външни препраткиРедактиране

Sphinx Порталът Египтопедия съдържа още много статии за Древен Египет.


Community content is available under CC-BY-SA unless otherwise noted.