Древни цивилизации
Advertisement
Tutankhamun-mask

Златната погребална маска на Тутанкамон, открита в KV62

Небхеперура Тутанкамон или Тутанкамон, наречен Тутанкатон при раждането си, е фараон от Осемнадесета династия, който управлява Египет от около 1334 пр.н.е до 1323 пр.н.е., живял от около 1341 г. пр.н.е. до 1323 пр.н.е., по време на период, познат на историците и египтолозите като Ново египетско царство.

Оригиналното му име Тутанкатон означава "Жив образ на Атон", докато Тутанкамон означава "Жив образ на Амон". Възможно е той да е също и Нибхурререя от Писмата от Амарна.

Когато през 1922 Хауърд Картър открива гробницата му в Долината на царете (KV62), Тутанкамон става един от най-известните фараони, а откритието бележи възход на интереса към Древен Египет.

Родителите на Тутанкамон не са известни. Един надпис го нарича царски син, но не се посочва за кой цар точно става дума. Повечето учени египтолози са на мнение, че вероятно става въпрос или за Аменхотеп III (но вероятно не от Великата царска жена Тийи), или за сина на Аменхотеп IIIАменхотеп IV (по-познат като Ехнатон), вероятно от загадъчната му втора жена, Кия. Тутанкамон управлява Египет между осем и десет години; изследванията на мумията му показват, че е бил младеж, когато е починал. Последните проучвания показват, че е бил на 19. До това заключение се достига след като се изследват снимки на зъбите му. Този факт поставя рожденната му година около 1342 - 1340 пр.н.е. и поставя под съмнение хипотезата, че Аменхотеп III е негов баща.

Имена[]

Хорическо име (серех)
<hiero>G5</hiero>
<hiero>E1:D40-t-G43-t-F31-s-t-G43-Z3</hiero>
Srxtail2
Канахт Тутмесут
Силният бик, харесван по рождение
Име на Небти <hiero>G16</hiero> <hiero>nfr-O4:p-G43-M40-Z3-s-W11:r-V28-D36:N17:N17-N21:N21 </hiero>
<hiero>wr-aH-pr-Z1-i-mn:n nb:r-Dr:r-A41</hiero>
Неферхепусегерехтауи Уер-Ах-Амун Неб-р-Джер
Който издава най-добрите закони и умиротворява двете земи; Великият дворец на Амон; Владетел на всичко
Златно хорическо име <hiero>G8</hiero> <hiero>U39-N28:Z2-O34-R4:t*p-R8A-HqA-q:Y1-mAat-s</hiero>
<hiero>Htp:t*p-R8A w-T:z-U39-xa:Z2-i-t:f</hiero>
<hiero>A41:f-C2-U39-xa:Z2-Tz:z-tA:tA-m</hiero>
Уетжесхаусехетепнетжеру Хека-маат-сехетеп-нетжеру Уетжес-хау-итеф-Ре Уетжес-хау-Тжесрауи-Им
Който носи короните и е харесван от боговете; Владетел на Истината, който се харесва на боговете; Който носи короните на баща си, Ра; Който носи короните и обединява двете земи
Име на Несут-бити или име на трон
<hiero>M23 L2</hiero>
Hiero Ca1
<hiero>N5-L1-Z2:nb</hiero>
Hiero Ca2
Небхеперуре
Владетел на образите на Ра
Име на Са-Ре или рождено име
<hiero>-G39-N5:.-</hiero>
Hiero Ca1
<hiero>i-mn:n-t-G43-t-S34 HqA-iwn-Sma</hiero>
Hiero Ca2
Тутанхамун Хекайунушема
Жив образ на Амун, владетел на Горен Хелиополис

Тутанкатон: <hiero><-i-t:n:ra-t:w:t-anx-></hiero>

Откриване на гробницата[]

Смята се, че съществуването на Тутанкамон е било забравено скоро след неговата смърт. Именно затова се предполага, че гробницата му никога не е била отваряна от крадци или жреци.

Британският египтолог Хауърд Картър (нает от лорд Карнарвън) открива гробницата на Тутанкамон (наречена KV62) в Долината на царете на 4 ноември 1922 близо до входа на гробницата на Рамзес VI. На 26 ноември Картър и хората му стават първите хора, които влизат във фараонската гробница за последните 3000 години. След много седмици внимателно изследване, на 16 февруари 1923 Картър отваря погребалната камера и пръв вижда саркофага на Тутанкамон.

Египтопедия Порталът Египтопедия съдържа още много статии за Древен Египет.


Advertisement